Genoptræning efter apopleksi

Rehabilitering efter akut apopleksi henviser til den medicinske behandling og de terapier, der er nødvendige for at hjælpe patienterne med at komme sig efter et pludseligt opstået slagtilfælde eller en hjerneblødning. Målet med denne type rehabilitering er at hjælpe patienterne med at genvinde så meget funktion og uafhængighed som muligt. Mens der typisk er fokus på fysisk og arbejdsterapi, kan kognitiv terapi og taleterapi også anvendes til at hjælpe patienter med problemer med kommunikation, hukommelse og tænkning.

Patienter, der har fået et slagtilfælde eller en hjerneblødning, skal ofte genlære at udføre dagligdags opgaver som at spise, tage tøj på og bade. Fysioterapi kan hjælpe dem med at genvinde styrke og koordination, så de kan udføre disse aktiviteter mere selvstændigt. Ergoterapi kan at lære patienterne nye færdigheder og måder at gøre tingene på, så de kan leve så uafhængigt som muligt.

Kognitiv og taleterapi kan hjælpe patienter med problemer med kommunikation, hukommelse og tænkning. Kognitiv terapi kan hjælpe patienterne med at lære strategier til at kompensere for eventuelle mangler i hukommelse eller opmærksomhed. Tale terapi kan hjælpe patienter, der har problemer med at tale eller forstå tale.

Rehabilitering efter akut slagtilfælde kan være en lang og vanskelig proces, men med den rette behandling og støtte kan patienterne gøre betydelige fremskridt med hensyn til at genvinde deres uafhængighed.

Hvis du eller en af dine kære har fået et slagtilfælde eller en hjerneblødning, er det første skridt at søge lægehjælp med det samme. Når den akutte fase af behandlingen er overstået vil fokus blive rettet mod rehabilitering. Jo hurtigere genoptræningen påbegyndes, jo bedre er chancerne for en vellykket helbredelse. Hos neurofysioterapi kan du få hjælp til genoptræning i forbindelse med apopleksi.